Waarom vinyl?

Waarom vinyl

Het is weer vrijdag! Tijd voor een nieuwe blog dus!
Deze keer dacht ik het eens te hebben over het ‘waarom’ van vinyl. En dan bedoel ik, waarom IK van vinyl hou, waarom ik dit verkies boven cd’s of downloads.

Ten eerste, het uiterlijk. Wat je ook zegt, een fantastische cover-art ziet er gewoon beter uit in het groot op de hoes van een LP. Details beter zichtbaar, een groter plaatje, en alles komt beter tot zijn recht. Stel je voor, een prachtige hoes bekijken in groot formaat terwijl je de plaat hebt opstaan, prachtig gewoon! Met een CD in die harde cover heb je dit veel minder. Ook het zien draaien van de plaat geeft een leuk gevoel. En zelfs, na al die jaren, nog verbaasd zijn hoe goed een nummer kan klinken, terwijl het uit een enorm dunne groef komt. Het is een moeilijk te beschrijven gevoel, maar het doet iets met je.

Wat nog? De zoektocht. Tijdens het zoeken van vinyl ben je even weg van deze planeet, focus op wat je ziet, de catalogus in het hoofd op volle toeren. Wat heb ik al? Wat heb ik nog niet? Is dit exemplaar in een staat die goed genoeg is om aan de collectie toe te voegen? En ooit vind je die ene plaat, die je zo lang gezocht hebt, voor een goede prijs! De voldoening die dit moment geeft is onbeschrijfelijk.

Als derde heb je de verborgen schatten. Een album dat je koopt omdat het hoog op je wishlist staat, en als je thuiskomt en het opzoekt blijk je net op een gigantisch zeldzame persing uitgekomen te zijn. Ik ben zo eens met een Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band van The Beatles thuisgekomen. Ik had een mooie prijs van 12 euro betaald. Na wat opzoekwerk bleek dit een ‘fourth proof’ te zijn. Niet veel later heb ik deze plaat verkocht aan een enorme Beatles fan voor ongeveer het tienvoud van wat ik betaald had. Niet omdat ik het er per se voor moest hebben, maar hij deed de bieding, en ik vond dit stuk beter bij een Beatles verzamelaar passen dan in mijn eigen collectie. Beiden partijen gelukkig.

En als vierde, het vaak besproken onderwerp: de klank. Wat ik zo mooi en charmant vind aan de klank van vinyl is niet de ‘perfectie’ of wat sommigen ook beweren. Maar het authentieke. Hier en daar een kraakje, of een klikje in de klank, sommigen ergeren zich er kapot aan! Ik vind dat het een charme geeft aan de muziek. Wat ik ook al ervaren heb is warmte en een levendig gevoel dat vinyl heeft, wat ik mis op cd en andere dragers.

Zo, dit waren voor mij 4 redenen waarom je mij nog lange tijd met een LP onder de arm zal tegenkomen, en minder vlug met een cd. Hebben jullie andere redenen om vinyl te kopen, of om er net helemaal geen te kopen? Dit mag je altijd laten weten in een reactie, of in een persoonlijk bericht als je dat liever doet. Want net als jullie, ben ik ook benieuwd (of noem het nieuwsgierig) naar jullie visie op dit soort zaken.

-Tom.

10 gedachten over “Waarom vinyl?

 1. Kan je helemaal begrijpen Tom. Zelf heb ik nog vinyl en zelfs platenspeler in de living staan, maar luister er nog weinig naar. Maar … die platenhoezen … ik betrap er mij op dat ik toch af en toe nog es een vinyl vastpak en gewoon naar de hoes zit te kijken … en vooral die ouw dubbel lp’s … KISS Alive II hoes open plooien en naar die prachtige foto’s kijken … hetzelfde voor Life After Death van Iron Maiden…. zo kan ik nog efkes doorgaan …
  Je “al wat oudere buurman” Jack.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Tom, grappig… ik zag je like op een van mijn berichtjes en werd getriggerd door je vinyl-blog. Mijn zoon gaat van zijn verjaardagsgeld namelijk een platenspeler kopen en ik juich dat helemaal toe. Ik meen ook nog een reden te weten waarom een lp iets extra’s heeft… Een cd zet je vaak op als achtergrondmuziek, een plaat ga je denk ik eerder draaien om muziek te luisteren… écht te luisteren!

  Geliked door 1 persoon

  1. Geweldig! Hoe meer ik de jeugd dit zie doen, hoe beter! En inderdaad, wat je aanhaalt klopt als een bus! Echt luisteren ontstaat veel sneller met vinyl dan bij een CD, ook omdat je er veel bewuster mee bezig bent vanaf de moment dat je er eentje kiest om te draaien! Ik wens je zoon (en daarbij jou ook) enorm veel luisterplezier en genot van de nieuwe hobby!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s