Voor de lezers

voor de lezers 1

Over vinyl zijn er al verschillende boeken geschreven. Over het verzamelen, een gids die vanalles bespreekt, tot een boek die verzamelaars over hun passie laat vertellen. Ook in een zoektocht naar magazines kom je niet met lege handen thuis. Hier kan je terecht bij onder andere ‘Vinyl’, ‘Record Collector’, ‘Vinyl Phile’ en ongetwijfeld nog veel meer.

Ik zal vandaag enkele van bovengenoemde boeken en magazines kort bespreken. Wat kan je zoals verwachten en is het de moeite? Dit zijn vragen die ik zal proberen te beantwoorden.

Als eerste bespreek ik het boek Vinyl, gids voor de verzamelaar. Het is een boek geschreven door Ivan Van Parijs, een man met een hart voor vinyl die opmerkte dat de jeugd die begon met verzamelen met veel vragen zat (hiervan was ik er zeker één!). Er wordt gesproken over de geschiedenis van vinyl en zijn voorgangers en nakomers, hoe je de staat van een plaat kan bepalen, hoe je te weten kan komen welke uitgave je hebt en wat de waarde van je plaat ongeveer is. Waar je platen kan vinden, hoe je ze kan reinigen en opslaan… Kortom, alles wat je moet weten om een vliegende start te maken staat in dit boek vermeld. Ik heb het boek meermaals gelezen en vind het nog steeds leuk om er opnieuw door te gaan.

Het tweede boek heeft de titel Vinylfanaten meegekregen. Het is geschreven door Robert Haagsma, een man die binnendrong in de wereld van verzamelaars die hun verhaal met de wereld wilden delen. Het boek is verdeeld in hoofdstukken, 1 per verzamelaar. Er wordt verteld over hun collectie, hoe alles begon, leuke verhalen die aan het verzamelen vasthangen etc. Eindigen doen we telkens met een handgeschreven top 10 van de verzamelaar in kwestie.

Vinyl, het magazine, onderstreept met het als ‘vinyl is niet van vroeger, vinyl is van nu’ dat ze een modern magazine zijn. Meteen ook is het een deur die openstaat in verbinding met het tijdloze van vinyl. Ze bespreken hier onderwerpen die gaan van mooie platenhoezen, muziek, audio, het verzamelen van vinyl, must haves, gadgets om de beleving nog ‘muziek op vinyl’ nog authentieker te beleven,… Een interessant en heel uitgebreid magazine. Voor wanneer je uitgelezen bent op mijn blog, en nog steeds hunkert naar verhalen etc. tijdens het beluisteren van je dierbare collectie, is Vinyl zeker een magazine dat ik je durf aan te raden.

Zo, dit was het weer voor deze week. Een korte bespreking van drie totaal verschillende werken die 2 dingen gemeen hebben. Het gaat over vinyl en het is FYSIEK. Iets wat veel verzamelaars over het algemeen toch een warm hart toedragen… Want die downloads… Leuk voor onderweg, maar thuis moeten deze toch wijken voor het heerschappij van de vinyl.

-Tom.

11 gedachten over “Voor de lezers

 1. ik koop het hier sporadisch “Vinyl Magazine” bij de krantenboer, ben vaste lezer van “Record-Collector” en het Nederlandstalige Jazzism. Binnenkort komt er trouwens nog een Nederlandstalig muziektijdschrift bij. Ik heb alvast ingetekend op hun kickstarter-pagina. Nu nog wachten hoe dit er zal uit zien.
  En bedankt Tom ! 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat boek waarin verzamelaars hun verhaal delene, lijkt mij best leuk. Ik heb zelf niet speciaal iets met vinyl, alhoewel ik wel dol ben op bepaalde oude liedjes, die alleen op vinyl zijn uitgebracht. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de oude nummers van Robert Long (Jezus redt en zo). Die staan uiteraard niet op Spotify, omdat Robert Long na die platen een ommezwaai richting het christendom maakte. Mijn ouders hadden nog een platenspeler maar ik kon er helaas niks mee. Hoe dan ook, lijkt me wel leuk om jist van jongeren te lezen waarom zij voor vinyl gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tom, leuk om te lezen dat er ook nog jongeren zijn die niet alleen voor vinyl kiezen omdat het nu plots weer hip is. Uit je blogposts merk ik dat vinyl de haartjes op je armen overeind doet staan. Net zoals het dat bij mij al ongeveer 40 jaar doet. En da’s mooi. Als je het Duits machtig bent, raad ik je zeker MINT magazin aan, wat mij betreft veruit het beste blad voor de vinylliefhebber. Zeker eens checken: https://www.mintmag.de/

  Geliked door 1 persoon

  1. Zal het een kans geven! Mijn Duits is op het niveau van een bekende Belgische keeper met krullen… Dus of ik er veel van versta is iets anders 😉
   En het is inderdaad volledig uit mezelf gekomen, niet vanuit een hype! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s