Eigenschappen

eigenschappen

Verzamelaar… Een woord dat positieve en negatieve betekenis heeft, waartussen de lijn ooit extreem dun kan zijn. Pathologisch verzamelen bestaat ook en is misschien beter bekend als ‘een uit de hand gelopen hobby’. Maar de verzamelaars die niet pathologisch zijn, en geen 3 huizen moeten bouwen om hun verzameling onderdak te kunnen bieden, beschikken over het algemeen over verschillende mooie eigenschappen die bij velen dezer dagen ontbreekt! En vandaag ga ik het kort over deze eigenschappen hebben.

Geduld
Het kan niet anders dan dat deze op nummer één staat. Jarenlang op zoek zijn naar die ene plaat, en wachten tot je hem in goede staat tegenkomt vergt veel geduld. Ook het afschuimen van rommelmarkten en beurzen waar je urenlang door de bakken kan snuffelen en misschien maar 1 plaat mee naar huis neemt. Je verwachtingen worden niet altijd ingelost wat bij sommigen tot frustratie kan leiden, maar wij hebben gelukkig het geduld om dit te doen en te wachten tot we de juiste plaat vinden. Het geeft trouwens ook enorm veel voldoening om na 3 jaar met een plaat thuis te komen waar je zo lang achter gezocht hebt!

Vastberadenheid
De meesten onder ons zijn zeer vastberaden! We blijven niet thuis van een rommelmarkt omdat het te vroeg begint, we gaan niet naar huis voordat we elke bak binnenstebuiten hebben gekeerd en we zullen 100% zeker die ene plaat ooit wel vinden en een mooi plaatsje geven in onze platenkast! Opgeven staat (zoals je kan lezen) bij de meeste verzamelaars niet in hun woordenboek.

Spaarzaamheid
Dit klinkt misschien raar? Een collectie kost toch bakken vol geld?? En toch! De meesten onder ons zullen op elke plaat die ze willen in hun hoofd een prijs geplakt hebben. En normaal zullen we hier niet snel meer voor betalen dan gepland. Ik moet wel zeggen, dit geldt uiteraard niet voor iedereen… Er zijn er altijd die zich eens volledig kunnen laten gaan, of een maandelijks inkomen hebben dat enkele duizenden euro’s hoger ligt.

Openheid
Dit gaat op voor een groot deel muziekliefhebbers. Ze staan open voor andere muzikale richtingen en zullen zeker alles een kans geven. Ook al vrezen ze er nooit een band mee te hebben, ze staan open voor het verhaal van de liefhebbers en ze zijn bereid elkaar op de hoogte te brengen als ze iets tegenkomen wat de andere wel eens zou kunnen interesseren.

Leergierigheid
Een andere eigenschap die we -normaal- ook allemaal bezitten is leergierigheid, en de kennis die daar op den duur mee gepaard gaat. We zijn non-stop op zoek naar nieuwe bands, de geschiedenis van bands, genres, bandleden,… We verslinden boeken, artikels en interviews en onze google geschiedenis puilt uit van de muzikale zoektermen.

Liefde voor het vak
En hier zijn we bij de laatste basiseigenschap beland. Zonder liefde voor vinyl en muziek hou je het echt niet vol! Klinkt misschien vrij dramatisch, maar er is niemand die jarenlang een bepaalde hobby kan volhouden zonder liefde voor wat hij doet en liefde voor de inhoud van zijn vak. Net zoals bij je job heb je hier dus een gezonde dosis passie nodig om het tot een goed einde te brengen! Hoewel ik vrees dat deze passie geen einde kent 😉.

Et voila! Ken je iemand met deze eigenschappen? De kans is groot dat hij een verzamelaar is! Maar misschien weet hij of zij het zelf nog niet.
Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik zie jullie hopelijk allemaal volgende week opnieuw!

-Tom.

21 gedachten over “Eigenschappen

 1. mooi verwoord, hierin herken ik veel van mezelf en sommige collega(vriend)-verzamelaars-muziekliefhebbers.
  Ik maak net deze bedenking : op elke rommelmarkt kom ik tientallen mensen tegen die op zoek zijn naar vinyl, toch zijn er maar paar waarmee ik samen een tas koffie ga drinken, toevallig beschikken deze enkelingen over die eigenschappen waar je het over had.

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een toffe blog! Ik ben jouw site gelijk gaan volgen. Leuk dat je een reactie achterliet bij mijn ironische 120 woorden van een tijdje geleden. De kans is groot dat we elkaar nog eens tegenkomen in de toekomst. Keep up the good work
  Ciao bella
  Peter Mabelus

  Liked by 1 persoon

 3. Leuk dat je mijn blog over ‘opruimen’ las. Het lijkt het tegenovergestelde van verzamelen; maar ik verzamel óók; namelijk schaaltjes. Ik ben gek op schaaltjes…. En net zoals jij de bakken doorgaat, ga ik altijd op zoek naar schaaltjes, waar ikook ben. Maar ik ben er kritisch op. Qua, kleur, vorm, maat, patroon….. Ik vind het ook een soort ‘jacht’. En dat zit in onze genen. Het gevoel ” gescoord’ te hebben is heerlijk. Veel plezier verder met de zoektocht naar de platen en ja, die eigenschappen, daar zie ik wel wat in….

  Liked by 1 persoon

 4. Leuk verhaal over verzamelen. Ach wij zijn op een leeftijd gekomen dat je moet ontzamelen. We willen de kinderen niet opzadelen met onze verzamelingen. Helaas geen LP ’s en singels meer voor jou. Dat is al naar de kringloop winkel gegaan toen onze platen speler het begaf. Groet Anna

  Liked by 1 persoon

 5. Hallo,
  Ik heb zo’n broer, verzamelaar van vinyl en van muziek in het algemeen. Zijn passie bezorgde hem een grote alternatieve muziekkennis en daardoor werd hij een jaar of twee geleden gespot en werkt hij nu in zijn vrije tijd als interviewer/ recensent. Hij wordt uitgenodigd in het buitenland (all benefits incluis) om daar groepen te gaan interviewen. Die werden door scenegenoten over hem verteld en zo zie je maar.
  En dit nog altijd als hobby want hij heeft een reguliere job als elektricien.
  Vee

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s