Interview: Bilbo

bilbologo_400x400

Omdat we grote voorstander zijn van lokaal te kopen kwamen we op het idee om de eigenaars van platenzaken aan het woord te laten. Er zijn er in België nog verschillende die stuk voor stuk de moeite zijn, al dan niet in een specifiek genre. Het doel is om een beter beeld te krijgen van wat de dames en heren achter de toonbank zo drijft om hun winkel in deze moeilijke tijden open te houden.

Naast een interessant interview is dit ook een warme OPROEP! Bezoek de lokale platenzaken en gun deze hardwerkende eigenaars een lang bestaan en leefbaar inkomen. Het valt niet mee om op te boksen tegen de online muziekwinkels, maar toch zijn de lokale winkels dikwijls sterker in prijs EN hun wijze woorden, raden en daden wegen 200% zeker op tegen die extra euro moest dit het geval zijn!

Deze eerste keer het alom bekende Bilbo! Met vragen die goed en volledig beantwoord zijn een interview dat toch echt de moeite waard is!

Wat we graag als eerste zouden weten, hoe lang bestaat de winkel al? heeft u de winkel zelf geopend? Of is dit een familiebedrijf?

De geschiedenis van BILBO is lang en bewogen. De winkel begon in de jaren ’90 als Music Mania (franchise van de winkel in Gent) op het Hooverplein en werd toen opgericht door Rudi Claes (nu storemanager BILBO) en Christof Elskens (nu manager van o.a. Equal Idiots, High Hi,…). In 2004/2005 werd de winkel overgenomen door BILBO, toen een keten met winkels in Brugge, Gent en Antwerpen. BILBO groeide, ondanks de crisis rond illegaal downloaden, met enkele jaren later een verhuis naar een groter pand op Mgr. Ladeuzeplein 13 tot gevolg. Toen het moederbedrijf (Sonica) van BILBO de boeken neerlegde in 2009 ging de winkel in Leuven tijdelijk toe tot er een doorstart kwam in april 2010. Sinds die dag is de winkel eigendom van Michel en Kenny, ook wel bekend als de eigenaars van platenfirma [PIAS]. Onder management van [PIAS] is de winkel gegroeid met een webshop en een verhuis naar een groter pand (Ladeuzeplein 2).

Waaruit bestaat het aanbod in jullie winkel? Zijn jullie gespecialiseerd in een specifiek genre?

BILBO specialiseert zich vooral in pop/rock voor de meerwaardezoeker op CD en vinyl.
We bieden uiteraard ook andere genres -Reggae, Blues, Jazz, Dance, Metal,…- aan maar de focus ligt vooral op het spectrum van Singer Songwriter tot Stoner.

Verkopen jullie enkel nieuwe releases, enkel tweedehands, of een combinatie van beide?

We verkopen enkel nieuwe releases, zowel op CD als LP.

Merken jullie nog steeds een groeiende verkoop van vinyl? Is deze zo groot als op verschillende mediakanalen beweerd wordt de afgelopen jaren?

De groei van vinyl is enorm, zeker als je het bekijkt over de afgelopen jaren. We begonnen in april 2010 met een aanbod van 1 bak (+/- 200 titels). Ondertussen is dat aanbod gegroeid naar meer dan 3000 titels en zijn we verhuisd naar een groter pand om alles te kunnen plaatsen. Dat gaat ondertussen zo ver dat er nagedacht wordt over hoe we de winkel kunnen herorganiseren om nog meer aan te kunnen bieden. De groei komt namelijk van 2 kanten: er is meer vraag van de klanten uit en er is meer aanbod van de platenfirma’s.

Is er een grotere vraag naar nieuwe albums? Of doen heruitgaven het beter?

Nieuwe albums verkopen de laatste tijd altijd heel goed op vinyl, zeker voor bepaalde genres. Stevige verkopers zijn bvb. nieuwe hiphop-albums. Kendrick Lamar, Roméo Elvis en Tyler, The Creator zijn topverkopers op vinyl. Zo ver zelfs dat we van die albums meer op LP verkopen dan op CD.
Ook in andere genres is er heel veel vraag. De LP’s van The National en Arctic Monkeys verkopen bijvoorbeeld bij een nieuwe release even veel als de CD. Als je kijkt naar de backcatalogue verkoopt vinyl zelfs beter dan CD’s voor deze artiesten (al hangt dat ook af van de prijzen van de albums).
Heruitgaves zijn belangrijk voor het verbreden van de markt en verkopen zeker goed. Heruitgaves op gekleurd vinyl zijn vaak leuke hebbedingen voor klanten. Als de prijzen dan nog eens wat lager liggen (18-20€) is dat zeker een goede zaak. Zo verkopen we rond de feestdagen bvb. altijd heel veel Fleetwood Mac en Pink Floyd, iedereen wil dat namelijk in de collectie.

Nu misschien een moeilijke vraag… Wat is het best verkocht album in deze winkel over het hele bestaan heen?

Waarschijnlijk is dat een classic zoals Closing Time van Tom Waits, Rumours van Fleetwood Mac of Graceland van Paul Simon. Dat zijn albums die geen piek meer kennen maar gewoon constant verkopen. Een eerder verrassende topverkoper zal waarschijnlijk de soundtrack van Into The Wild zijn van Eddie Vedder. Voor het jaar 2017 zal de bestverkochte plaat/CD de nieuwe National (Sleep Well Beast) zijn.

Welk formaat heeft momenteel uw voorkeur? Vinyl (LP / maxi single / 7”), cd of de terug aan een opmars bezig zijnde cassette?

Wij verkiezen een LP die geleverd wordt met een CD of downloadcode, zo heb je voor ieder wat wils.

Heb je zelf een verzameling? Of heb je voldoende platen in de winkel om de dag door te komen?

Mijn persoonlijke collectie is redelijk uitgebreid. Ik ben op dit moment op zoek naar een nieuw huis, in de keuze wordt er rekening gehouden met een aparte ruimte voor een (muziek-) bibliotheek.

Stel je winkel staat in brand, excuses voor het gruwelijke idee, welke platen zou je zeker proberen te redden?

Geen enkele, we kopen ze wel opnieuw. Zo veel zijn ze ons  nu ook weer niet waard dat we er lijf en leden voor zouden opofferen.

Zoals iedereen heeft u waarschijnlijk ook enkele favoriete albums. Wat is je top vijf momenteel en waarom?

Om eerlijk te zijn is dat moeilijker dan verwacht. All time favourites zijn Tame Impala (Lonerism), Whitney (Light Upon The Lake), Nils Frahm (Late Night Tales), Chet Faker (Built On Glass) en Horrors (Skying) maar de laatste tijd staat er veel jazz of nieuw klassiek op (A Winged Victory For The Sullen, Jan Swerts, Nils Frahm, Dave Brubeck, John Coltrane) en als ik alleen thuis ben is het vooral hip hop (Kendrick Lamar, Vince Staples, Childish Gambino, Loyle Carner, Child Of Lov).

Als je geen winkel had gehad, wat zou je dan nu graag als beroep doen?

Waarschijnlijk een webshop uitbaten met een bepaalde specialisatie, niet per sé met muziek.
Enorm bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik wens jullie nog veel succes met de winkel en hoop dat jullie nog lange tijd kunnen opboksen tegen de online ketens!

Bilbo is gelegen op Mgr. Ladeuzeplein 2 te Leuven.

Openingsuren:

Maandag     10:00-18:30
Dinsdag       10:00-18:30
Woensdag   10:00-18:30
Donderdag  10:00-18:30
Vrijdag         10:00-18:30
Zaterdag      10:00-18:30
Zondag         gesloten

-Tom.

14 gedachten over “Interview: Bilbo

   1. In Leuven kunde nog wel “metal” zijn … toch veel stijlen da daar mengen, alhoewel als ik van de bus stap er toch word gekeken :D, maja wa wilde, mee zo ne schone jas als de mijne, haha :D, en toen heeft menne maat me mee naar daar genomen en er was wel wa aanbod aan metal maar toch … ni echt zo exclusives enal, ik vrees ervoor da alles online gaat gebeuren in de toekomst … rechtstreeks van de artiest (wat opzich voor de artiest zelf ni slecht is en eerlijk …)

    Geliked door 1 persoon

   2. Inderdaad, is voor een artiest niet slecht! Toch koop ik liever in een winkel, met als nadeel dat ik altijd met meer dan 1 plaat naar huis ga dan hahaa! En Rocking Bull in Antwerpen is wel echt de moeite!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s