Interview met een verzamelaar #1

922936_1589930411327502_6535464389656363440_n

Verzamelaars onderling weten al eens graag iets van elkaar. Daarom leek het me geen slecht idee om eens te gaan horen bij andere verzamelaars over hun passie. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft ze? Deze eerste keer dat we een verzamelaar (iemand anders dan mezelf) aan het woord laten koos ik voor Ivan. Een man aan wie ik veel te danken heb en een man die weet waarover hij praat en een prachtige collectie heeft.

Wanneer begon het vinyl verhaal voor jou? Hoe oud was je toen?

Toen ik een jaar of 12 was kocht ik mijn eerste platen (“Wish you were here” en “The dark side of the moon” van Pink Floyd). Toen is het eigenlijk allemaal begonnen.

Wat was je eerste plaat? Heb je deze nog steeds?

Dat waren “Dark Side Of The Moon” en “Wish You Were Here” (beiden van Pink Floyd) en kort nadien ook “A Night At The Opera” (Queen). Ik denk dat deze exemplaren nog steeds in de verzameling zitten, maar aangezien ik ze toen draaide op een oude basic Philips spelertje zal er wel enige schade / slijtage zijn aan deze exemplaren.

Verzamel je bewust? Of is er een verzameling gegroeid uit liefde voor muziek?

Met de opkomst van de CD was ik juist verwikkeld in een echtscheiding en had ik eigenlijk geen geld over om CD’s te kopen, waardoor ik op rommelmarkten,… verder LP’s en singles kocht.

Heb je een bepaald genre waaruit je verzameling voornamelijk bestaat?

Dat varieert en is heel ruim! Gaat van de meeste genres in de rockmuziek (progressive rock / psychedelische rock / space rock / krautrock / jazz-rock / blues-rock), progressieve elektronische muziek (a la Tangerine Dream, Kraftwerk, Klaus Schulze,…) naar jazz en blues. Ook avantgarde, experimentele muziek en library behoort tot de verzameling net als goede folk en het betere Nederlandstalige werk. Enkele punk- en wave klassiekers ontbreken dan ook weer niet in de verzameling. Ik koop ook regelmatig platen van beginnende bands (vooral Belgische) via bandcamp.

Hoe groot is je verzameling momenteel?

Dat zijn 12233 albums (héél wat meer platen dus). Daarin zitten CD’s, LP’s en singles. Ik moet wel zeggen dat ik vrij kieskeurig ben naar genre en staat van plaat en hoes… Niet goed = niet in de verzameling!

Als je één plaat gratis mocht kiezen, eender welke persing etc, wat zou het worden?

Momenteel zou dat Waterloo – First Battle zijn, maar het kan volgende week / maand al een andere plaat zijn die bovenaan het verlanglijstje staat.

Morgen wordt je verbannen naar een onbewoond eiland, er is drinken, eten en een fantastische hifi installatie voorzien. Welke vijf platen neem je me?

“Pulse” van Pink Floyd (zijn meteen al 4 platen), de “3D The Catalogue” van Kraftwerk (een box met 9 platen), “L’Enfant Assassin Des Mouches” van Jean-Claude Vannier, “Kind Of Blue” van Miles Davis en “My Favorite Things” van John Coltrane. Stuk voor stuk aanraders trouwens!

Zijn er veel winkels in de buurt die je regelmatig een bezoekje brengt?

Ik koop heel veel online en kan het niet laten een platenwinkel of kringwinkel binnen te stappen als er één in de omgeving is. Verder koop ik veel bij Green-Brain in Duistland.

Hoe ervaar jij het gemiddelde kringloopwinkel bezoek?

Dikwijls teleurstellend maar regelmatig kom ik toch nog wel enkele goeie platen tegen die door de mazen van het net zijn geglipt… Ik probeer echter geen platen te kopen die ik reeds heb (uitz: echte collector-items), zo blijft er nog wat over voor de andere verzamelaars.

Heb je een vastgesteld maandelijks budget voor vinyl? Zoja, hoeveel geef je er maandelijks aan uit?

Ik heb geen vooropgesteld budget, maar er gaat héél wat naar de aankoop van platen. Maandelijks toch wel een paar 100 euro….

Wat is je grootste ergernis als verzamelaar?

Niet geprijsde platen op rommelmarkten en verkopers die de hoogste discogs-prijzen hanteren, steeds mensen zonder enige kennis van zaken dus.

Wat was je mooiste moment als verzamelaar?

Toen ik de plaat ‘Irish Coffee’ van de gelijknamige Aalsterse band vond in een kringwinkel (MINT) en zag dat die 1,25 euro moest kosten.

Wat zou je beginnende liefhebbers/verzamelaars aanraden? Wat is jouw gouden tip?

Koop niet zomaar eender wat om snel een grote verzameling te hebben en probeer ook eens iets uit de 1 euro bakken wat je niet kent…. Koop enkel platen waarvan hoes en plaat in zeer goede staat zijn.

Bedankt voor het meewerken aan dit interview, ik hoop dat je nog lang mag genieten van je vinyl en dat je nog vele schatten in huis mag halen!

Dit was dus onze korte ‘kennismaking’ met Ivan! Je kan zijn verzameling online bekijken op www.kilroy-records.be, waaraan ook een forum en verschillende nuttige/interessante links zijn gekoppeld!

-Tom.

6 gedachten over “Interview met een verzamelaar #1

  1. Leuk initiatief ! Als je een #2 interview wil, ik ben kandidaat met een meer bescheiden verzameling, +/- 4000 singles en lp’s. Mvg Kris, VinylintheAttic

    Geliked door 1 persoon

  2. die man ken ik…. hij lijkt soms op dezelfde persoon die ik ’s morgens in de spiegel zie…..of beter gezegd die verzamelaars hebben veel gemeen…
    goe bezig tom.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s