Metal Evolution

Metal Evolution

Ik weet nog goed hoe ik als 16-jarige puber in de kelder zat, in mijn muziekhok en de recente opnames opende. Het kwam vrij laat op tv, dus ik had ‘Metal Evolution’ opgenomen. Het was even voordat ik mijn eerste keer naar Graspop Metal Meeting ging en ik vond geschiedenis altijd interessant, dus toch zeker over mijn favoriete genre!? Ondertussen, vijf jaar later en elke aflevering ongeveer tien keer bekeken, kan ik vermoedelijk elke aflevering als ‘one man show’ naspelen.

Voor mensen die nog geen idee hebben waar ik het nu juist over heb… Metal Evolution is een documentaire over de evolutie van metal. Elke aflevering, die wordt ingeleid door de opzwepende klanken van The Trooper (Iron Maiden), bespreekt een ander subgenre van metal. Gaande van ‘Pre metal’ tot ‘Extreme Metal’

Sam Dunn, de presentator van de documentaire, is een antropoloog die zelf van jongs af aan een enorme liefhebber is van metal en alles daarrond. Hij reist de wereld rond, interviewt muzikanten, producers,… En legt op deze manier de evolutie vast. En verwacht geen saaie docu waarvan je slaapproblemen moeiteloos worden opgelost. De serie hangt aan elkaar door muzikale fragmenten. Dus geen paniek, ze houden je zeker wakker dankzij de muziek en de fantastische interviews.

Mijn voorkeur gaat, zoals het bij mijn muziek ook is, naar de afleveringen die zich toespitsen op de jaren 70 en 80. Dan heb ik het dus vooral over de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) en thrash metal. Zelfs de rivaliserende genres worden mooi in beeld gebracht. De clash tussen thrash en glam metal, de invloed van MTV op de scene,… Eigenlijk alles wat je wil of moet weten wordt besproken.

Voor iedere liefhebber is het een fantastische documentaire. Maar misschien is het ook geen slecht idee om het eens te bekijken als je boordevol vooroordelen zit over dat ‘langharig tuig’. Je krijgt er een goed beeld van waarom deze muziek mensen aantrekt en waarom er zoveel fans zijn, en misschien zelfs een pak meer dan je zou denken!

Hier ga ik het voorlopig bij laten, heb je de docu ooit gezien? Of heb ik je interesse gewekt met dit schrijfsel? Laat het gerust weten! Fijn weekend!

En hier voor de liefhebbers van extreme metal: de enige aflevering die op YouTube te vinden is!

 

-Tom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s