Interview: Space Fuzz Records

Space fuzz records

Omdat we grote voorstander zijn van lokaal te kopen kwamen we op het idee om de eigenaars van platenzaken aan het woord te laten. Er zijn er in België nog verschillende die stuk voor stuk de moeite zijn, al dan niet in een specifiek genre. Het doel is om een beter beeld te krijgen van wat de dames en heren achter de toonbank zo drijft om hun winkel in deze moeilijke tijden open te houden.
Naast een interessant interview is dit ook een warme OPROEP! Bezoek de lokale platenzaken en gun deze hardwerkende eigenaars een lang bestaan en leefbaar inkomen. Het valt niet mee om op te boksen tegen de online muziekwinkels, maar toch zijn de lokale winkels dikwijls sterker in prijs EN hun wijze woorden, raden en daden wegen 200% zeker op tegen die extra euro moest dit het geval zijn!

Wat we graag als eerste zouden weten, hoe lang bestaat de winkel al? heeft u de winkel zelf geopend? Of is dit een familiebedrijf?
Een vijftal jaar geleden ben ik begonnen met een webshop in enkel Stoner/Doom/Psych/Space/Prog Metal en Kraut. Ongeveer twee jaar geleden is mijn droom dan uitgekomen en heb ik een fysieke winkel geopend.

Waaruit bestaat het aanbod in jullie winkel? Zijn jullie gespecialiseerd in een specifiek genre?
Dit wordt voor een deel al in de vorige vraag beantwoord. Verder is daar nu ook Dub/soundtracks/Garage-rock/World etc. bijgekomen. Eigenlijk kan je hier alle muziek verwachten die buiten de lijntjes kleurt en die je bijna nergens anders gaat tegenkomen.
Verkopen jullie enkel nieuwe releases, enkel tweedehands, of een combinatie van beide?
Vooral tweedehands. Ook in mijn specialiteit. Je kan hier zelfs Clouseau en ABBA tegenkomen, maar ook heel veel collectorsitems.

Merken jullie nog steeds een groeiende verkoop van vinyl? Is deze zo groot als op verschillende mediakanalen beweerd wordt de afgelopen jaren?
Absoluut! Het aantal klanten blijft tot op heden stijgen, maar het is niet dat hier elke dag een bus stopt. Daar kunnen we momenteel alleen maar van dromen!

Is er een grotere vraag naar nieuwe albums? Of doen heruitgaven het beter?
Beiden doen het eigenlijk even goed.

Nu misschien een moeilijke vraag… Wat is het best verkocht album in deze winkel over het hele bestaan heen?
Dit is heel moeilijk omdat sommigen niet meer te verkrijgen zijn, zoals bijvoorbeeld Kyuss… Maar Sleep’s Dopesmoker en Electric Wizard’ Dopethrone zitten in veel van mijn klanten hun platenkast. Ook Kadavar, Elder, Uncle Acid doen het nog altijd goed! En Nirvana’s Nevermind kan in dit rijtje ook niet ontbreken!

Welk formaat heeft momenteel uw voorkeur? Vinyl (LP / maxi single / 7”), cd of de terug aan een opmars bezig zijnde cassette?
Lp’s, maxi’s niet en 7” is ook beperkt. Natuurlijk heb ik ook cassettes liggen! Dat vind ik zelf ook een leuke nieuwe trend. Waarschijnlijk zal deze opgevolgd worden door de terugkeer van de cd en de VHS video’s.
Heb je zelf een verzameling? Of heb je voldoende platen in de winkel om de dag door te komen?
Natuurlijk verzamel ik zelf! Ik ben al sinds 1976 een muziekfreak. Het begon met Bowie, en dat is tot op de dag van vandaag nog altijd mijn nummer 1… Naast honderd anderen 😉.
Stel je winkel staat in brand, excuses voor het gruwelijke idee, welke platen zou je zeker proberen te redden?
Alles van Bowie uiteraard!
Zoals iedereen heeft u waarschijnlijk ook enkele favoriete albums. Wat is je top vijf momenteel en waarom?
Een top 5 kan ik onmogelijke geven, dat zou direct een te lange lijst worden. Er zou zeker 2 keer Bowie in staan, Heroes en Station to Station. 1 of 2 Kyuss lp’s, en verder The Jesus and Mary Chain, A Place To Bury Strangers, pfff, onmogelijk om er 5 te kiezen!

Als je geen winkel had gehad, wat zou je dan nu graag als beroep doen?
Dan zou ik ook iets met muziek willen doen. Tourmanager misschien!

Enorm bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik wens jullie nog veel succes met de winkel en hoop dat jullie nog lange tijd kunnen opboksen tegen de online ketens!

Voor de nieuwsgierigen!
Space Fuzz Records is gelegen te Diest op volgend adres:
Koning Albertstraat 72a
3290 Diest
België

En de openingsuren zijn als volgt!
Ma: Gesloten
Di:
10:00–18:00
Wo: 10:00–18:00
Do:
10:00–18:00
Vr:
10:00–18:00
Za:
10:00–18:00
Zo:
Gesloten

-Tom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s