Interview met een verzamelaar #2

headliner

Verzamelaars onderling weten al eens graag iets van elkaar. Daarom leek het me geen slecht idee om eens te gaan horen bij andere verzamelaars over hun passie. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft ze?

Deze week maken we kennis met Dirk, een muziekliefhebber met een liefde voor alles wat in de jaren 80/90 als alternatief bestempeld werd.

Wanneer begon het vinyl verhaal voor jou? Hoe oud was je toen?

Als ik mij goed herinner rond mijn 14 we spreken dan van de jaren 1979-1980. toen kocht ik mijn eerste pick-up, maar eigenlijk begon de muziekpassie al iets vroeger, voor mijn communie kreeg ik een draagbare radio/ casette speler van Basf ( waar is de tijd), hiermee nam ik cassetjes op van de radio.

Mijn vader had een stereo-installatie met platendraaier, hij kocht nooit platen maar ging er telkens lenen in de discotheek ( een afdeling van de bibliotheek), ik ging dan wekelijks mee en koos telkens ook 1 plaat, die ik vervolgens opnam op zijn installatie om dan op mijn Basf cassettespelertje te luisteren. Op mijn veertiende kocht ik dan een platenspeler die ik aansloot op een gekregen afgedankte tuner/cassette/ versterker van mijn broer
Wat was je eerste plaat? Heb je deze nog steeds?

Mijn eerste singeltje waren er eigenlijk  2  nl : The Sweet – Ballroom Blitz, Slade – Goodbye t’Jane

Ik had dan wel een speler maar nog geen platen, uit medelijden gaf mijn zuster me dan deze 2 singles cadeau , zij speelde deze toch niet meer, tot op heden heb ik deze nog altijd, The Sweet komt zelfs nu en dan nog eens op de draaitafel.
Verzamel je bewust? Of is er een verzameling gegroeid uit liefde voor muziek?

Alles begon bij de muziek, eerst K7 , nadien dus vinyl. In die tijd was een plaat een gebruiksvoorwerp, een manier om naar muziek te luisteren, het was ofwel radio, K7 of platen, als je muziek wou luisteren. Dat bij elpees er soms een mooie artwork bijhoorde was mooi meegenomen . Naderhand begon ik ook wel eens een speciale persing van een plaat te kopen, maar meestal primeert de muziek, alhoewel ik moet toegeven dat ik liever een originele persing heb dan een recente herpersing, dus toch een “verzamelaartic”!
Heb je een bepaald genre waaruit je verzameling voornamelijk bestaat?

Punk , wave en zowat alles wat in de jaren 80/90 “alternatief” genoemd werd is de hoofdmoot , de laatste jaren breidt ik wel uit richting jazz.
Hoe groot is je verzameling momenteel?

Ongeveer 5000 stuks!
Als je één plaat gratis mocht kiezen, eender welke persing etc, wat zou het worden?

P.i.g.z. – Bloody Belgium
Morgen wordt je verbannen naar een onbewoond eiland, er is drinken, eten en een fantastische hifi installatie voorzien. Welke vijf platen neem je me?

The Kids – The Kids

The Ramones – It’s Alive

Miles Davis – Kind Of Blue

Sonic Youth – Goo

Stooges – Stooges
Zijn er veel winkels in de buurt die je regelmatig een bezoekje brengt?

Nee, de spoeling  is dun geworden, nu hou ik mij vooral bezig met rommelmarkten en beurzen.
Hoe ervaar jij het gemiddelde kringloopwinkel bezoek?

Meestal aangenaam, vooral als ik iets vind! 😉
Heb je een vastgesteld maandelijks budget voor vinyl? Zoja, hoeveel geef je er maandelijks aan uit?

Nee, sommige maanden meer dan andere, ik heb nog nooit berekent hoeveel ik uitgeef en misschien is dat beter zo. Als ik een schatting moet doen:  200 à 300  gemiddeld per maand.
Durf je dit ooit te overschrijden?

Gelukkig heb ik niet echt een budget waar ik over kan gaan!
Wat is je grootste ergernis als verzamelaar?

Niet-verwijderbare prijsstickers op platen vooral als ze afkomstig zijn van “handelaren”, en na het thuiskomen met een kromme plaat kan ik ook vloeken op mijzelf!
Wat was je mooiste moment als verzamelaar?

Ik zou kunnen zeggen toen ik die of die plaat vond, maar eigenlijk is dat “instant” geluk, dus ga ik voor volgende: na ’s morgens in de vroegte rondgelopen te hebben op een rommelmarkt  een heerlijk tas koffie en babbel met collega verzamelaars of thuis komen van rommelmarkt ….ontbijtje maken …. En die pas gevonden jazz plaat opleggen.
Wat zou je beginnende liefhebbers/verzamelaars aanraden? Wat is jouw gouden tip?

Ga voor de muziek en geniet ervan, staar je niet blind op waarde van een plaat, muziek is emotie daar bestaan geen cijfers voor.

Laat jezelf ook niet ongelukkig maken wanneer een andere “verzamelaar “ weeral de zogezegde gouden vondst deed, maar kijk naar wat je zelf hebt en niet naar wat je niet hebt.

 

Bedankt voor het meewerken aan dit interview, ik hoop dat je nog lang mag genieten van je vinyl en dat je nog vele schatten in huis mag halen!

-Tom.

4 gedachten over “Interview met een verzamelaar #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s