Goeiedag

DSC05773

Ik ben één van die gekken die elke dag naar alles en iedereen lacht en ‘goeiedag’ of een variant daarvan zegt. En eigenlijk is het raar dat ik het nog doe. Als ik op 100 mensen, van 5 mensen een lach of een ‘goeiedag’ terugkrijg is het veel. Zonde eigenlijk. En zeker als je bedenkt dat de ‘gewone’ mensen, die er toegankelijk uitzien, niets terugzeggen. Mensen die dan weer vaak zullen worden nagekeken wegens fel gekleurd haard, tattoo’s, piercings, een lange baard of een aparte kledingsstijl, daarvan zal 99% iets terugzeggen. Don’t judge a book by it’s cover. Toch?

Soms vraag ik me zelfs af of mensen moeten betalen, gestraft worden, of een immens stekende pijn voelen als ze lachen of iets zeggen, dat moet toch al haast? Nog een mooi voorbeeld, toen ik enkele jaren terug naar mijn middelbare school reed kwam ik elke morgen dezelfde mensen tegen. 70-plussers op weg naar de kerk. Ja, die generatie die loopt te klagen over ‘de jeugd van tegenwoordig’… Je zou denken, op weg om God en kinneke Jezus te eren, die mensen zijn uit het goede hout gesneden en lopen graag met een lach de hemel tegemoet! Niets is minder waar… Van geen van hen heb ik ooit een goedendag teruggekregen.
In het begin knikte en lachte ik, maar ik kreeg geen reactie. Daarna zei ik luid genoeg ‘goeiemorgen’, nog niets… Ligt het dan nog steeds aan ‘de jeugd van tegenwoordig’? Ik vermoed dat ik maandenlang mijn best heb gedaan om deze oudere garde vriendelijk aan te spreken… Misschien waren ze al te druk in de weer met weesgegroetjes, ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik nog lang niet van plan ben om te stoppen. Ik zal altijd goeiedag blijven zeggen. Moest je mij tegenkomen en ik doe dit niet, spreek me dan gerust even aan, want ik durf al wel eens in gedachten te verzinken, of ik heb ook wel eens een offday! Maar dat komt zelden voor en mag geen excuus zijn uiteraard! 😉

Vandaag houden we het kort. Dit was alles wat ik wou zeggen. Als je een klein beetje tussen de lijntjes door kan lezen heb je het wel gemerkt, dit schrijfsel is een warme oproep om wat vriendelijker te zijn voor elkaar. Een ‘goeiedag’ kan geen kwaad, en misschien maak je er iemand zijn dag beter mee! Tot volgende keer!

-Tom.

12 gedachten over “Goeiedag

 1. Geweldig mooi geschreven!!

  Mijn vrouw en ik zijn uit hetzelfde hout gesneden en groeten iedereen en alles!! Het ligt aan het land, maar wel de plaats. Hoe gemoedelijker het leven, hoe meer er gegroet wordt. “Hier”, in het westen van Nederland, kijken ze je aan alsof je niet goed bij je hoofd bent!

  Maar ook wij houden stug vol, chapeau voor jou!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Goeiendag Tom!
  Ik doe dat ook bijna altijd. Maar soms ben ik bang en excuseer ik mij bij de persoon die ik aankeek bij het zeggen van een goeie dag. Die blik die je soms terug krijgt.
  Ik probeer vrij vaak in gesprek te gaan op de trein. Meestal duiken de mensen dan weg, in een boek maar vooral in het smartphone.
  Onlangs zat ik evenwel bij een jonge kerel uit Oostende. Hij was net gaan solliciteren in Brussel en we raakten aan de praat. Toen ik af de trein stapte in Aalter bedankt hij mij eerst nog voor het gesprek. Ik wenste hem nog veel succes toe en vooral een mooi leven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Volhouden hoor. Ik probeer ook zo veel mogelijk mensen te groeten maar vaak kijken ze me aan met een blik van: wat moet dat mens van me. En ik moet eerlijk bekennen de jongelui hebben het meeste moeite met mijn (al) te vriendelijke groet. Het lijkt of de wereld aan het verleren is elkaar aan te kijken en te groeten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s