Zwart goud…

Zwart goud, dat is de titel die vinyl ooit met zich mee krijgt. En een titel waardoor sommigen ook te enthousiast worden. En dan bedoel ik echt TE enthousiast. Want, sorry liefhebbers, maar je ‘Heino’ en ‘alle 25 goed’ platen zijn echt niets waard. En dat zien sommigen niet in, dat er vraag nodig is om een prijs omhoog te laten gaan.

En ja, ik krijg ook liefst de hoofdprijs voor elke plaat die ik ooit verkoop (tot op heden geen 😉). Maar ik blijf hier wel realistisch in, de hoofdprijs krijg je niet vaak dus houden we de prijs realistisch. Ik merk dat veel verkopers van tweedehands platen hier ook enorm over klagen. ‘Ja het is duurder als toen je hier voor het eerst kwam, maar voor mij wordt ook alles duurder en ik moet er ook iets aan over houden’. En daar kan je natuurlijk niet rond.

Het jammere is wel dat dit prijsverschil er soms echt over gaat. Een gewone uitgave van een plaat die enkele jaren geleden voor 5 euro makkelijk te vinden was, di kom je nu ooit voor 15 à 20 euro tegen. Zo zeldzaam zal die wel niet geworden zijn op korte tijd denk ik? Het zijn dan ook die platen die het langst blijven zitten in de bakken waar ik regelmatig door zoek. En toch beseffen de verkopers niet dat ze te veel vragen.

En naast de handelaars heb je nog de mensen met ‘zwart goud op zolder’. ‘Nee we doen onze platen niet weg!’ Maar luister je er nog naar? ‘Neen, maar ze zijn te veel waard om gratis weg te geven’ Ga je ze dan verkopen? ‘Neen, dat kost te veel tijd en moeite, ze staan al zo lang op zolder ergens achterin’… Dan heb je toch niets aan je platen, en neem je iemand anders het plezier af van er naar te luisteren… Dat is toch een jammere zaak eigenlijk!

Ik zeg dit niet zodat jullie allemaal tot inzicht komen en je platen massaal naar mij komt brengen (altijd welkom trouwens! 😉), het zijn gewoon mijn gedachten die ik even wou beschrijven. Ik ben niet altijd mee met het hoe en waarom dat mensen ooit bepaalde keuzes maken, en zeker niet op dit vlak. Als je denkt dat iets veel waard is, en je doet er niets meer mee, dan ben je toch meer met het geld? Mais bon… Wie ben ik! In elk geval ben ik heel dankbaar voor de platen die ik van mensen gekregen heb gedurende mijn verzamelcarrière.

En hier sluit ik mijn monoloog af! Fijn dat jullie tot op het einde geraakt zijn, maandag de beloning in muzikale vorm!

-Tom.

 

Advertenties

2 gedachten over “Zwart goud…

  1. klopt wel Tom, veel mensen denken dat elke plaat nu wel veel waard is en men hun Elvis-collectie dan ook tegen honderden euro te kunnen verkopen… bij velen is de teleurstelling groot (die Elvis platen moet niemand nu blijkbaar nog hebben) want de échte waardevolle platen zijn dan ook wel écht héééél dun gezaaid! Blijven zoeken hé!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s