De Gitaar

Emily
Mijn akoestische gitaar, Emily.

Een andere passie van mij, die trouwens ook op muziek terugslaat, is de gitaar. Misschien wel het mooiste en meest veelzijdige instrument dat er op deze aardkloot wordt bespeeld, zowel qua uiterlijk als qua klank. Ik heb het altijd een interessant instrument gevonden, en het van kleins af aan willen bespelen, en toch door 1 bepaalde gebeurtenis echt beslist om de gitaar mijn instrument te maken.

Wat spreekt me zo aan in dit instrument? Voor een groot deel het feit dat je met gitaar alles kan. En je met 1 gitaar en 1 zanger(es) een perfect nummer kan maken dat je overal kan spelen. Een piano neem je niet zo makkelijk mee he! 😉

Ook de enorm ruime toepassing die de gitaar kent siert het instrument. Van klassieke Spaanse stukken, tot de hevigste klanken uit de hel. Een gitaar weet het allemaal te produceren! Uiteraard heb je voor elk specifiek doeleinde weer een andere gitaar nodig, want een klassieke gitaar gaat jou niet tot een nieuwe Kirk Hammet doen veranderen!

Een ander onderdeel wat me ook enorm van het instrument doet houden is de  kleine dingen die erbij komen kijken en hun invloed hebben. Ooit bij nagedacht dat het gebruik van een andere kabel een andere klank kan geven? De pedalen die je tussen je gitaar en je versterker zet kunnen op hun beurt ook nog op honderd verschillende manieren gebruikt worden, en zelfs de volgorde waarin de pedalen staan heeft een invloed op de klank. Jarenlang puzzelplezier!

Nog iets waar ik enorm van kan genieten is even de tijd nemen om aan mijn gitaren te werken. Alles proberen perfect af te stellen, het hout wat te voeden, nieuwe snaren opleggen, en da een ‘nieuwe’ gitaar in handen te hebben. Als dat geen voldoening geeft aan het einde van een dag, dan weet ik het ook niet meer!

En als laatste, maar zeker zo belangrijk, de gitaar verbindt. Ik heb al veel mensen leren kennen, waarvan ik er enkele heel goede vrienden kan noemen, door de gedeelde passie die dit zes-snarige wonderinstrument met zich meebrengt. In muziekwinkels leer ja al snel iemand kennen, of op een jam hier of daar. Het geeft net dat beetje extra dimensie aan een vriendschap!

En dat was het al weer voor deze week! Hopelijk zie ik jullie maandag terug voor een nieuwe muzikale start van de week. Speel je zelf een instrument of herken je jezelf in deze blog? Laat dit dan zeker weten in de reacties of neem contact op voor een gezellige babbel!

-Tom.

6 gedachten over “De Gitaar

 1. Wat een liefdevol stukje!

  Zelf hou ik enorm van de geur van mijn klassieke gitaar, als ik ze uit de koffer neem. Die brengt me echt jaren terug, en het is zo´n heerlijke houtgeur… Een van de mooiste geuren die ik ken.

  Soms vraag ik me af of de band die muzikanten met hun gitaar hebben zo bijzonder is omdat ze hen (letterlijk) zo dicht tegen het hart dragen. De trillingen van de gitaar voel je echt heel direct in je lichaam. Zo bijzonder.

  Welke muziek speel jij zelf graag op je gitaar?

  Liked by 1 persoon

  1. Over een liefdevol stukje gesproken, jij kan er ook wat van!

   De geur, inderdaad ook zoiets geweldig aan een gitaar! Wat ik graag speel op gitaar? Alles wat ik geleerd krijg 😉 elektrisch vooral rock/blues/metal en akoestisch vooral dingen in de richting van Dave Matthews Band.
   Maar ook de bekende, leuke nummers a la ‘Mister Jones’ vind ik geweldig om te spelen! Wat speel jij zoal? 🙂

   Like

   1. Leuk!
    In mijn geval is het ook zo´n beetje alles wat ik kan vinden waarvan de akkoorden niet te moeilijk zijn 😉
    Ik heb een oud songboek uit de jaren 90 waarin veel seventies songs staan. Dus ben vroeger begonnen met House of the Rising Sun en een heel simpele versie van Hotel California. Nu speel ik daar al eens Bob Marley bij of True Colours, U2, een beetje vanalles.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s