Waarom geen singles?

Waarom geen singles? Het is iets wat iemand me ooit gevraagd heeft, en eigenlijk zijn er verschillende oorzaken waarom ik geen singles (7”) koop. Toen ik begon met verzamelen dacht ik dat het misschien gewoon nog moest groeien, de liefde voor 7” singels, maar dat is tot op heden geen succes.

Één reden waarom ik al niet naar singles kijk op rommelmarkten is het feit dat ze met 10000 in een bananendoos gepropt zitten en ik niet van plan ben om hier mijn weg door te banen om dan eentje te vinden waarvan de hoes gescheurd is en de vinyl om zeep….

Om zo naadloos bij de volgende reden te komen. Volgens mij werden zo vroeger als frisbee gebruikt of als onderzetter voor vanalles en nog wat, wisten ze toen wel dat daar muziek op stond?? Want de staat waarin veel singels zich bevinden is barslecht. Het moet ook een plezier zijn om te beluisteren uiteindelijk, toch?

De volgende reden sluit daar ook weer goed bij aan. Ik doe dikwijls vanalles tijdens het beluisteren van mijn geliefde vinyl. Als ik dan elke 3 minuten terug moet om te zorgen dat ik nog muziek heb, dan is de lol er snel af.

Ook het feit dat ik de riem van mijn platenspeler moet verleggen om het juiste toerental te bekomen speelt mee in het feit dat ik geen singles heb of luister. Ik ben namelijk zo vergeetachtig dat ik het dan op 45 toeren laat liggen, waardoor mijn geliefde rock en metal plaatjes een pak sneller beginnen dan ik gewoon ben… Geloof me, headbangen en meezingen valt dan niet mee!

Opbergen is nog zo iets… Een platenkast ziet er mooi en ordelijk uit, maar singels opbergen is ergens in een doos, want daar heb ik geen speciale rek voor.

Een ander nadeel is dat singles in verhouding met albums dikwijls vrij duur zijn… voor 2 of drie nummers de helft betalen van een volledig album wat ongeveer 10 nummers telt? Zet maar snel iemand anders in het zak! 😉

En tot slot, het is iets persoonlijks denk ik. Ik heb nooit een klik gevoeld met singles, en niets geeft mij het gevoel dat ik krijg wanneer ik een stevige, grote, kartonnen hoes van een album in mijn handen krijg. En dat is voor mij de meeste belangrijke reden in het ‘waarom’ ik geen singles koop en beluister. Als de magie niet overspringt blijf je er best vanaf. Met platen net hetzelfde. Als je niet in een trance geraakt als je door de bakken gaat en geen passie hebt voor wat je doet met het vinyl, blijf er dan wijselijk van af. Iemand anders zal ongetwijfeld blij zijn dat jij dat ene album niet hebt meegenomen!

We kunnen wel niet ontkennen dat singles ook mooie dingen kunnen meebrengen. Een jukebox bijvoorbeeld, dat werkt niet met LP’s! En… Euhm… Ja, een jukebox dus! 😀

Tot zover dus mijn liefde voor 7” singles…. 😉 Ik hoop dat ze bij jullie wel terecht kunnen en dat jullie er wel enorm veel plezier uit halen, maar het is niet aan mij besteed! Bedankt dat jullie er weer bij waren! Tot volgende week!

-Tom.

4 gedachten over “Waarom geen singles?

 1. eerlijk… singles komen bij mij ook zelden op de draaitafel, omwille van de korte speelduur….maar toch koop ik ze …er zijn soms nummers die indertijd alleen op single uitgekomen zijn .
  Maar je hebt gelijk , ik koop die, ik luister 1x en vervolgens komen ze in de singledoos terecht.
  Dikwijls begin ik aan het doorzoeken van zo een bananendoos, en meestal geef ik het halfweg op, maar soms ook niet, soms voel je door de ervaring dat het toch de moeite kan lonen om vol te houden, en als je dan toch iets vind is de voldoening 2x zo groot

  Liked by 1 persoon

 2. Als kind en tiener heb ik veel singles gedraaid. Singles zijn het visitekaartje voor veel artiesten en groepen. Sommige groepen hebben ik weet niet hoeveel LP’s uitgebracht maar het grote publiek herinnert zich slecht die éne klassieke single. Heel wat LP’s hebben ook maar één of twee nummers die de moeite zijn. Waarom dan die langspeler kopen ? Met de opkomst van het streamen is heel wat magie rond de single verdwenen.

  Liked by 1 persoon

  1. Daar zit voor velen vermoedelijk heel wat waarheid in, maar ik ben dan weer iemand die net die pareltjes die niet als single uitkwamen gigantisch weet te waarderen, en liefst van al een album in zijn geheel luister, met een korte pauze om de A kant in een B kant te doen veranderen. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s