Gitaarsnaren

Ik vermoed dat velen onder jullie weten dat een gitaar een snaarinstrument is, en dat snaren na een bepaalde tijd vervangen moeten worden. Dat vervangen van snaren is iets waar veel gitaristen zich enorm aan ergeren, het absoluut niet graag doen, en daarom vaak ook belachelijk lang uitstellen.

Ik vind het zelf wel een leuk iets om te doen. Misschien heeft het te maken met mijn zorgdragend karakter, maar ik vind het enorm genieten om tijd te nemen om mijn gitaren eens op mijn gemak te soigneren. Zeker op deze koude dagen, lekker warm binnen met de gitaar op de werktafel.

Wat vind ik er dan zo leuk aan? De details, zoals hier wel vaker terugkomt. Zorgen dat de fretdraad weer mooi blinkt en soepel speelt, het hout voeden, en de geuren van de olie die ik daarvoor gebruik, de gitaar nog eens tot in de kleinste hoekjes oppoetsen en zelfs het ontdekken van nieuwe ‘wear and tear’.

Waarom vervang je de snaren eigenlijk? Klank en bespeelbaarheid. Om te zorgen dat je vlot kan blijven spelen kan een vers setje snaren voor heel wat plezier zorgen. Ook het klankverschil is enorm tussen snaren die ‘op’ zijn en de vervangers daarvan! Ze klinken veel helderder, maar minder warm dan de oudjes die je net op pensioen hebt gestuurd. En om deze reden zijn er dus ook gitaristen die een afkeer hebben van nieuwe snaren en hopen dat ze zo snel mogelijk hun hoge tonen wat verliezen. En als ik eerlijk ben zit ik in beide groepen aangezien ik van de nieuwe snaren kan genieten, maar de klank van de oude snaren zit me ook absoluut niet tegen, tenzij ze gewoon echt slecht klinken…

Welke snaren gebruik ik? Ik ben een enorme fan van D’addario snaren. En voor elektrische gitaar wissel ik tussen de NYXL en de standard XL snaren. Ik blijf altijd bij de dikte .10-.46, behalve voor mijn Washburn strat-achtige gitaar, waar ik momenteel een setje .09-.42 op heb liggen. En dat is tijdelijk aangezien ik zo enkele setjes heb liggen die anders niet gebruikt zouden worden😉. Het is ook deze gitaar die je vandaag op de foto ziet, aangezien ik zojuist de snaren vervangen heb.

Tot zover mijn kleine bijdrage over gitaarsnaren, je kan er natuurlijk uren over praten met de verschillende diktes materialen,…. Maar dan zouden jullie ongetwijfeld in slaap vallen, of aan het einde komen en denken ‘ik speel eigenlijk helemaal geen gitaar’… En om jullie dat te besparen stop ik op dit punt 😉. Voor verdere vragen mag je natuurlijk altijd mailen naar vinylandcoffee@hotmail.com of stel je vraag in de reacties en deel ze met iedereen! Fijn weekend en tot maandag!

-Tom.

Volg Vinyl & Coffee ook op Facebook!

2 gedachten over “Gitaarsnaren

  1. Gear Heads en GAS musicians hebben een gemeenschappelijke taal. Uren kunnen ze doorbomen over hun instrument, versterker, effectpedaaltjes, … en snaren. Non-passionata begrijpen het vaak niet. Maar wij weten wel beter 🙂 . Gitaren zijn niet alleen kunstwerkjes om kunst te genereren, gitaren zijn ook een expressiemiddel. Het zijn de stembanden voor een taal die je betrekkelijk snel leert. Ikzelf speel het liefst met “verse” snaren. Veel of vaak wisselen moet ik niet meer doen. Na 40 jaren heb ik al een behoorlijk grote collectie van die tokkel-plankjes en helaas kan ik er maar één tegelijk bespelen. Mijn 83 schatjes worden allemaal in hun koffer opgeborgen na gebruik. Als je regelmatig kan afwisselen dan verslijt je minder snaren. Als je niet graag snaren vervangt dan kan ik je één goede raad geven: “more guitars”! You can’t have enough guitars! 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. 83!? Alstublieft, fantastisch! Ik kan nu enkel maar een voorbeeld aan u nemen 😉 Het is inderdaad een prachtig instrument waar we uren over kunnen doorgaan, en wat ik thuis ook regelmatig doe om dan raar te worden aangekeken! 😉

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s