De waarde van vinyl

Hoeveel is een plaat waard? ‘Wat de gek er voor geeft’ hoor ik wel eens zeggen. En in sommige gevallen is het echt zo. Ik heb in al die jaren dat ik met vinyl bezig ben al veel platen zien passeren voor 500/1000 euro per stuk. En dat vraag ik me ooit af wie bepaalt dat deze zo duur is…

Vaak bepaalt de koper zelf wel wat de plaat in kwestie voor zichzelf waard is. Zo heb ik voor de meeste platen wel een budget in mijn achterhoofd, en weet ik op voorhand wat het mij zou mogen kosten, en vanaf welk prijspunt ik afhaak.

Maar soms zijn het ook de verkopers die (menen te) weten wat hun zwarte schijfjes al dan niet waard zijn. En vaak zijn er verkopers die belachelijke prijzen op hun platen durven plakken. Totaal geen rekening houdend met de staat van de hoes en de vinyl zelf, gewoon een bedrag dat hun bankrekening graag ziet binnenkomen. Dit zijn naar mijn beleving ook steeds de verkopers die het voor het geld doen, en niet de passie hebben van met vinyl bezig te zijn.

En dan hebben we nog de zolderverzamelaar met een nostalgische herinnering aan hun jonge, rimpelloze tijd, die denkt goud in handen te hebben. Goud dat vermoedelijk al volledig is kromgetrokken op deze veel te warme zolder tijdens de zomer. Maar hij is er zo aan gehecht, en zal zijn geliefde, kromme platen nooit verkopen. En misschien maar goed, want hun glorietijd is reeds achter de rug.

Is het nu allemaal negatief Tom? Neen absoluut niet! Want ook vaak kom ik mensen tegen met heel eerlijke prijzen, en dat zijn vaak de mensen die er echt staan te genieten, en een band hebben met hun vinyl en andere verzamelaars. Ze vragen niet meer dan ze zelf betaalden, of niet meer dan ze zelf zouden willen betalen voor deze plaat.

Ik zou uiteraard wel elke plaat willen aan uitverkoopprijs, wie niet?? Maar het hoeft niet voor mij. Een eerlijke prijs is geen prijs waar je woekerwinsten op kan maken, een eerlijke prijs is een prijs die je zelf wil betalen en waar de verkoper ook mee kan leven.

En hier stopt mijn pleidooi voor een eerlijke prijs op vinyl 😉 En niet enkel op vinyl, overal is een eerlijke prijs steeds de beste prijs. En als je jezelf moet pijnigen om een plaatje te kopen… Denk dan zeker nog eens na of je ze echt nodig hebt!

-Tom.

4 gedachten over “De waarde van vinyl

  1. tja, prijzen een hekel discussie punt. ik zie op beurzen etc dikwijls prijzen waarbij ik het hoofd frons en toch verkopen die, zelf krijg ik dikwijls van die verkopers de opmerking dat ik met mijn platen te goedkoop ben. ( ik denk dan :mischien zijn jullie te duur)
    Ooit kreeg ik de vraag van een potentiele koper waarom mijn pink floyd slechts 10 € kostte terwijl anderen meer vroegen, hij betrouwde het niet en heeft de plaat uiteindelijk niet gekocht, sommigen betalen blijkbaar graag teveel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s