Bootlegs

Het is even geleden dat ik nog iets over vinyl heb geschreven. Laten we het dan maar eens over ‘bootlegs’ hebben. Een bootleg kan omschreven worden als een illegale opname van een concert die zonder de toestemming van de band op de markt gebracht is.

Hier een voorbeeld van mijn Pink Floyd bootleg.

Ik vind ze wel leuk, die bootlegs. Ik heb er een paar op vinyl van Pink Floyd en Metallica en een hoop op cd van AC/DC. Het leuke is dat je op deze manier een concert kan beleven waar je niet bij was, of een concert kan herbeleven waar je enorm van genoten hebt.

Nog leuk is dat de covers vaak heel simpel zijn, heel amateuristisch, of voorzien van een foto van de band van dat concert of een foto van de band die vrij zeldzaam is. De vinyl is vaak gemaakt van gekleurd vinyl en dat heeft dan ook eer iets extra speciaal. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval.

Wie, hoe en wat de bootleg heeft gemaakt of uitgebracht is vaak moeilijk tot niet te achterhalen. Wat het ook weer iets mysterieus geeft.

Er zijn ook wel wat nadelen aan een bootleg. Vaak zijn ze duur, ze worden gelimiteerd uitgebracht en zijn snel bij verzamelaars terecht gekomen, waardoor ze niet vaak voorkomen en hun prijs de hoogte in schiet. De kwaliteit van het geluid is ook altijd een vraagteken. Vaak zijn de opnames opgenomen met een slechte microfoon die verborgen is onder een jas of ergens goed zit weggestopt. Dan kan je natuurlijk geen HiFi toestanden gaan verwachten. Maar ook dat draagt natuurlijk bij aan het karakter van een bootleg.

Waar vind je ze zoal? Ik ben er tot nu toe eigenlijk al op meerdere plaatsen tegengekomen. Vooral beurzen, rommelmarkten, tweedehands platenzaken zijn goede grond voor een zoektocht naar bootlegs. Ook het internet kan je wel een eindje op weg helpen.

Maar voor je er 1 koopt vraag je dus best of je er eens naar kan luisteren. Dan weet je tenminste of je ervan kan gaan genieten.

En bij deze sluit ik weer af en kijk ik uit naar het weekend. Hopelijk hebben jullie een fantastische week gehad en kunnen ook jullie genieten van een nog beter weekend.

Tot maandag!

-Tom.

2 gedachten over “Bootlegs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s